Nova-kirjoituskilpailu

Nova on aloitteleville kirjoittajille suunnattu palautteellinen science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu. Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Kisa on tarkoitettu kirjoittajille, jotka eivät ole vielä julkaisseet omaa kaunokirjallista teostaan (julkaisut antologiassa tai omakustanteet eivät ole este osallistumiselle). Atorox-palkinnon voitto ja Portti-novellikilpailun ensimmäinen sija kuitenkin luetaan ansioiksi, joiden jälkeen kirjoittajaa ei voi pitää aloittelijana.

Palautetta annetaan kolmiportaisen mallin mukaan. Palkitut novellit (sijat 1–10) saavat palautteen tuomaristolta. Esiraadilta tuomaristolle edenneet, mutta sijoittumatta jääneet novellit saavat palautteen esiraadilta. Lisäksi Novan kotisivuilta löytyy edellisten esiraatien yleispalautteista koostuva kestoyleispalaute, jota päivitetään kunkin Nova-kilpailun jälkeen.

Novan järjestäjinä toimivat Turun Science Fiction Seura ry, Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry. sekä Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.


Nova 2018

Kisakutsu

Vuonna 2018 kilpailu järjestetään yhdeksännentoista kerran.

Novan tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna kirjailija Samuli Antila, vuoden 2016 Nova-voittaja Marko Järvinen, kirjailija Mia Myllymäki, Kosmoskynän päätoimittaja Toni Saarinen ja sf-kirjoittaja Reetta Vuokko-Syrjänen. Kisassa on esiraati, joka karsii jatkoon pääsevät novellit tuomaristolle. Esiraatiin kuuluvat Minttu Carole, Camilla Kantola, Teemu Korpijärvi ja Anna Salonen.

Kilpailun deadline on sunnuntaina 18.3.2018 keskiyöllä.

Novellit tulee kirjoittaa suomeksi. Aihe on vapaa, kunhan se liittyy science fictioniin tai fantasiaan. Kisaan voi osallistua useammalla novellilla. Tekstit, joiden maksimipituus on 45 000 merkkiä välilyönteineen (noin 20 sivua), lähetetään viimeistään 18.3.2018 osoitteeseen novakilpailu (at) gmail (piste) com. Sähköpostin otsikoksi nimimerkki sekä novellin nimi, viestin leipätekstiin osallistujan nimi ja yhteystiedot, ja novelli sähköpostin liitteeksi rtf-tiedostona muodossa novellin nimi_nimimerkki.

Viralliset säännöt kannattaa lukea läpi, sillä esiraati tai tuomaristo voi hylätä sääntöjenvastaisen novellin.

Lisätietoa saa kisan sihteeriltä Taru Hyvöseltä osoitteesta nova2018 (at) tsfs fi


Päivitys 19.3.2018: Kilpailuun saapui 134 novellia, eli sattumalta täsmälleen sama määrä kuin viime vuonna. Nyt esiraati aloittaa luku-urakkansa, ja finalistit pyritään saamaan selville toukokuun alkupuolella. Voittajat julkistetaan Finncon 2018:ssa, joka järjestetään Turussa 14.-15. heinäkuuta.

Päivitys 10.5.2018: Esiraati valitsi jatkoon 24 novellia, ja ne siirtyvät nyt tuomariston käsiteltäviksi. Jatkoon päässeille on ilmoitettu sähköpostitse.


Nova 2018 tulokset

Novan voitto Jasmin Kuuselalle

Valtakunnallisen Nova-kirjoituskilpailun tulokset julkistettiin Finncon-tapahtumassa Turussa sunnuntaina 15. heinäkuuta. Kilpailun voittajaksi ylsi turkulainen Jasmin Kuusela novellilla “Parveke taivaan laidalla”. Toisen sijan jakoivat Ruotsissa asuva Milka Hakkarainen novellilla “Kumskin lapset” ja tamperelainen Kaj Syrjänen novellilla “Lajinsa ainoa”. Toisen sijan lisäksi myös kilpailun kahdeksas sija jaettiin kahden kirjoittajan kesken, mikä on Novalle todella epätavallista, sillä sijoituksia joudutaan harvoin jakamaan.

Yhdeksättätoista kertaa järjestettyyn kilpailuun lähetettiin yhteensä 134 novellia, mikä on sattumalta täsmälleen sama määrä kuin edellisvuotena.

Esiraati, jonka muodostivat tänä vuonna Minttu Carole, Camilla Kantola, Teemu Korpijärvi ja Anna Salonen, arvosteli kaikki novellit ja valitsi niistä finaaliin 24 parasta, joista tuomaristo valitsi kymmenen kärjen. Tuomareina toimivat tänä vuonna kirjailija Samuli Antila, vuoden 2016 Nova-voittaja Marko Järvinen, kirjailija Mia Myllymäki, Kosmoskynä-lehden päätoimittaja Toni Saarinen sekä sf-kirjoittaja Reetta Vuokko-Syrjänen.

Finaaliin ylsi monenlaisia novelleja, mutta erikoista on se, että peräti kolmen top-10-novellin nimessä esiintyy sana “lintu” ja ne hyödyntävät nimensä mukaisesti lintusymboliikkaa. Eläinten ja luonnon lisäksi toistuvia teemoja olivat tämän vuoden kisassa muun muassa dystopiat, vanhemmuus, sosiaalipoliittiset kysymykset sekä hieman yllättävästi Venäjä/Neuvostoliitto. Tuomaristo nosti esiin sen, että finalistinovelleissa oli paljon sadunomaisuutta ja runollista kielenkäyttöä.

Nova on science fiction- ja fantasianovellien kirjoituskilpailu, ja sen tarkoituksena on sekä kannustaa kirjoittamaan että kouluttaa kirjoittajia. Finaaliin päässeet novellit saavat henkilökohtaisen palautteen. Kilpailun järjestävät Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat ry, Turun Science Fiction Seura ry ja Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry.

Tulokset:

  1. Jasmin Kuusela: Parveke taivaan laidalla (150 €)
  2. (jaettu) Milka Hakkarainen: Kumskin lapset (100 €)
  2. (jaettu) Kaj Syrjänen: Lajinsa ainoa (100 €)
  4. Susanna Hynynen: Surun ja ilon linnut (50 €)
  5. Suvi Kauppila: Hehkulintu (50 €)
  6. Katariina Kotila: Oikeasti (40 €)
  7. Katariina Kotila: Lempeä kuolema (40 €)
  8. (jaettu) Sampsa Hario: Lintumies (40 €)
  8. (jaettu) Joonas Riekkola: Tyhmät pienet ihmiset (40 €)
  10. Kari Virtanen: Tottumus (40 €)

Palkinnot ovat verovapaita.


Edellisten Nova-kilpailujen tulokset

2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009
2008
2007
2006
2005
2004
2003
2002
2001
2000