Toiminta

Kuva: Pasi Karppanen

Toimisto ja kirjasto

Turun Science Fiction Seura ry (TSFS) on aktiivinen, monipuolista toimintaa järjestävä scifin, fantasian ja muun spekulatiivisen fiktion harrastajille tarkoitettu yhdistys, jolla on pitkät perinteet. Seura on perustettu jo vuonna 1976 ja se on julkaissut Spin-lehteä vuodesta 1977 lähtien.

TSFS:n toiminnan ydin on sen toimitila Terrakoti, jonka se jakaa viiden muun hörhöseuran kanssa. Terrakoti sijaitsee osoitteessa Rehtorinpellonkatu 4-6, 20500 Turku, Yo-talo B:ssä.

Hyviä maamerkkejä Terrakodille tullessa ovat Hämeenkadun "Akateeminen" Hesburger, josta sinne on kivenheiton matka sekä Proffan kellari -opiskelijabaari, jonka naapurissa Terrakoti sijaitsee.

Päästyäsi B-talon pihalle etsi vihreästä seinästä kyltti "Osakuntasali ja B-talon 1. kerros", kävele sisään ovesta ja jatka käytävää oikealle. Terrakoti löytyy käytävän päästä vasemmalta.

Terrakodilla päivystetään maanantaisin ja torstaisin klo 17-18. Päivystyksessä voi lukea ja lainata kirjoja ja lehtiä sekä tavata muita alan harrastajia. Terrakodilla järjestetään myös sekä TSFS:n että muiden toimistolla majailevien seurojen toimesta paljon erilaisia juhlia, illanistujaisia ja muuta toimintaa. Katso tulevat tapahtumat Terrakodin kalenterista!

Toimiston päivystykset on jaettu niin, että maanantaipäivystykset hoitaa Tyrmä, keskiviikkopäivystykset ANC ja FUI sekä torstaipäivystykset TSFS ja Tutka. Roolipelaamisesta kiinnostunutta seuraa etsivät löytävät sitä siis Terrakodilta maanantaisin, konsolipeleistä kiinnostunutta tai ruotsinkielistä seuraa keskiviikkoisin sekä scifi- ja fantasiahenkistä seuraa torstaisin.

Torstaisin kävijät voivat myös jäädä hengaamaan kätevästi kuudesta eteenpäin järjestettävään Varjomafiaan. Kyseessä on Tutkan ja TSFS:n viikottain järjestämä, kaikille scifin ja fantasian harrastajille avoin vapaamuotoinen keskusteluilta. Tapaamisten ideana on tarjota halukkaille mahdollisuus puhua rennossa ilmapiirissä sf/f:sta, kirjallisuudesta, elokuvista, sarjakuvista kuin kaikesta muustakin mahdollisesta.

Terrakodilla seijaitsee myös TSFS:n ja Tutkan kirjasto. Syksyllä 2013 seurojen kirjastot yhdistettiin, ja siitä lainaaminen on nyt kummankin seuran jäsenille. Mukana on scifiä, fantasiaa ja tietokirjallisuutta useilla kielillä. Toimistolle tulevat myös kaikki Suomessa ilmestyvät sf/f-lehdet. Viime aikoihin asti toimistolla niin ikään säilytettiin osaa TSFS:n hallussa olevasta massiivisesta Tom Ölander -kokoelmasta.

Syksystä 2014 eteenpäin TSFS toimii niinikään Turun pääkirjaston spefilukupiirin toisena järjestäjänä. Lukupiiri kokoontuu aina kuun toisena maanantaina kello 18.00-19.30 Turun pääkirjaston Ideahuoneessa, Café Siriuksen yläkerrassa. Piirissä luetaan niin scifiä, fantasiaa kuin kauhuakin genrerajoihin takertumatta, ja siihen ovat tervetulleita kaikenikäiset oudosta kirjallisuudesta kiinnostuneet.

Tapahtumat

Kuva: Pasi Karppanen

TSFS osallistuu vuosittain Turun kansainvälisille kirjamessuille, järjestää sinne sf/f-aiheista ohjelmaa ja vastaa turkulaisten hörhöyhdistysten yhteisestä osastosta messuilla. Siitä on muodostunut monien mielestä yksi messujen kotoisimpia kohteita ja se on suosittu levähdyspaikka sohvineen ja kahvitteluineen, ja moni kirjamessuvieras jää sinne kuuntelemaan osastolla vierailevia sarjakuvapiirtäjiä ja kirjailijoita.

Atonova on TSFS:n tähän mennessä kolmasti järjestämä Suomen pienin, leppoisin ja epäsäännöllisin spefikirjallisuustapahtuma. Kyseessä on yhdistetty Atorox-palkinnon ja Nova-kirjoituskilpailun palkintojen jakotilaisuus, joka on joka kerta sisältänyt myös muuta kirjallisuusaiheista ohjelmaa. Atonova 3 järjestettiin syksyllä 2015 yhteistyössä Turun pääkirjaston kanssa.

Vuosien varrella TSFS on ollut järjestäjänä ja yhteistyötahona monissa muissakin sen alueellisissa kirjallisuustapahtumissa. Vuonna 2012 se kuului Turconen-nimellä kulkevan ja Turun pääkirjastolla järjestetyn tapahtuman järjestäjiin. Vuonna 2014 TSFS puolestaan oli mukana toteuttamassa tapahtumaa nimeltä Terracon. Kyseessä oli Terrakodin seurojen toimintaa esitellyt päivän mittainen minicon.

Finncon on Euroopan suurin vapaaehtoisvoimin järjestettävä tieteiskirjallisuus- ja fantasiatapahtuma, jonka kävijämäärä on jo pitkään liikkunut tuhansissa. Vuosien 1999, 2003 ja 2011 Turun Finnconeissa TSFS toimi tapahtuman pääjärjestäjänä ja 2018 yhteistyötahona.

Muu fandom-toiminta

Kuva: Pasi Karppanen

TSFS:llä on oleellinen rooli myös kansallisen tason fandom-toiminnassa ja yhdistys on mukana jakamassa useampaakin sen peruskiviin kuuluvaa palkintoa.

Näistä vanhin on vuosittain parhaalle kotimaiselle sf/f-novellille myönnettävä Atorox-palkinto. Palkinnon avulla pyritään kannustamaan kotimaisia sf/f-kirjoittajia ja lisäämään alan tuntemusta. TSFS on jakanut Atorox-palkintoa jo vuodesta 1983 lähtien ja se on erittäin arvostettu suomalaisten alan kirjoittajien parissa.

Nova puolestaan on TSFS:n, STk:n ja Tutkan järjestämä jokavuotinen, palautteellinen novellikilpailu scifin ja fantasian kirjoittajille. Kilpailun tarkoituksena on auttaa osallistujia kehittymään kirjoittajina ja nostaa sf/f-kirjoittajakenttään uusia nimiä. Vuonna 2019 kilpailu järjestettiin jo 20. kerran.

Noviisi on Novan 13-17-vuotiaille nuorille suunnattu versio, joka järjestetään joka toinen vuosi. Noviisi syntyi vuonna 2007 halusta tarjota nuorille kirjoittajille mahdollisuus kisata omassa ikäryhmässään. Vuonna 2019 järjestetty Noviisi oli järjestyksessä jo seitsemäs. Tällä hetkellä kilpailun järjestävät yhteistyössä Tutka, STk ja TSFS.

Tämän lisäksi TSFS ylläpitää SFFAQ-sivua, jolle on koottu tieto Suomessa toimivista science fiction- ja fantasiaseuroista, -lehdistä ja -tapahtumista. Yhdistys hallinnoi myös scifi-sähköpostilistaa, joka on koko Suomen fandomin yhteinen tiedotus- ja keskustelulista. Listalle voi liittyä kuka tahansa kiinnostunut.


Jos olet kiinnostunut siitä, mitä TSFS teki vuonna 2018, löytyy verkosta myös kevätkokouksessa 2019 hyväksytty yhdistyksen vuoden 2018 toimintakertomus.